{{ section.name }} Asiakastuki

Löysimme {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} ja {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} haulle '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Asiakastuki
Hae matkakohteita, aktiviteetteja, yliopistoja, kokemuksia...

Löysimme {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} ja {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} haulle '{{ searchTerm }}'

0 Results found

Etkö löytänyt etsimääsi?

Ota yhteyttä, niin autamme sinua eteenpäin matkasuunnitelmissasi.
Milloin on paras aika matkustaa - KILROY

Milloin matkustaa?

Milloin missäkin sataa ja paistaa? Missä on milloinkin kesä, missä talvi? Ja mitä se 'kesä' ja 'talvi' oikeastaan tarkoittaa, kun kyseessä on esim. Australia, Bolivia, Mongolia tai Namibia?

Miksi turhaan hajoilla märissä räntäkeleissä, kun voit kerran paistatella päivää myös auringon lämmössä! Säällä on väliä. Olitpa sitten puuteria etsivä skimbaaja, täydellisiä aaltoja jahtaava surffaaja, vehreitä kukkuloita metsästävä vaeltaja tai rusketuksesta unelmoiva rannalla lekottelija, ota reissukohteesi ilmasto ja sää huomioon lomaasi suunnitellessa. Lue alta vinkkimme oikean matkustusajankohdan valinnalle, ja jos jää muuta kysyttävää, ota rohkeasti yhteyttä!

Kysy matkustusajankohdasta

Kun mietit matka-ajankohtaa, pidä mielessä, että sää on vain yksi elementti. Esimerkiksi sadekausien aikana voi hyvin reissata, koska harvemmin vettä tulee joka päivä ja koko ajan. Ennemminkin kannattaa vältellä pahempia sesonkiaikoja, jolloin matkaajia on enemmän liikkeellä ja hinnat nousevat. Mutta toki moni meistä hakeutuu mielellään aurinkoon ja lämpöön...

Milloin kannattaa matkustaa minnekin on tietenkin riiippuvainen siitä, millaisista sääolosuhteista haaveilet. 

Kurkkaa myös sivun loppupuolelta vuodenaikavinkit vaeltajille ja sukeltajille:

Missä kesä lämmittää mukavasti..

Karkeasti sanottuna parhaimmat ajat matkustaa maapallon pohjoispuoliskolla ovat Euroopan kesäaikoina ja päinvastoin päiväntasaajan eteläpuolelle kannattaa matkustaa Suomen talviaikaan.

Jos kaipaat lempeää kesäilmastoa reissussasi ja...

  • ...suuntaat pohjoisen pallonpuoliskon pohjoisosiin, lähde matkaan touko-syyskuussa.
    • esim. Alaska, Islanti, Venäjä (Trans-Siperia), Kanada, Portugali
  • ...suunnittelet reissua hieman lähemmäksi päiväntasaajaa, on kesä-mittarilla paras matka-ajankohta huhti-kesäkuussa ja syys-lokakuussa.
    • esim. Kiinan itäosat, Kalifornia, Marokko
  • ...matkustat päiväntasaajalle, ajoita matkasi joko marras-huhtikuulle.
    • esim. Ecuador, Indonesia
  • ...aiot nauttia menosta päiväntasaajan eteläpuolella, lähde matkaan touko-lokakuussa.
    • esim. Peru, Tansania
  • ...aiot suunnata hieman etelämpään, tähtää reissuajankohta maalis-toukokuulle tai syys-marraskuulle.
    • esim. Botswana, Australia, Argentiina
  • ...reissukohteesi on jossakin eteläisen pallonpuoliskon eteläisimmistä kolkista, ovat parhaat matkapäivät sään osalta marras-maaliskuussa.
    • esim. Chile, Uusi-Seelanti, Argentiinan Patagonia, Etelä-Afrikka

HUOM! Luonnollisesti kuitenkin vuoristoissa ja autiomaissa lämpötilat vaihtelevat asuttuja tasamaita enemmän vuorokauden eri aikoina: päivällä voi olla tuskaisen kuumaa ja yöllä lämpötila laskee nopeasti. Joten esimerkiksi Namibiassa ja Botswanassa Namibin aavikolla, Vietnamin ja Laosin ylängöillä, Intian Thar-aavikolla, Yosemiten kansallispuistossa, Bolivian La Pazissa saatat joutua vetämään pipoa korville ja takkia niskaan "keskikesälläkin".

Kun meillä on kesä täällä pohjoisessa, oseanialaiset elävät talvea ja päinvastoin. Käsitteet 'talvi' ja 'kesä' ovat kuitenkin varsin suhteellisia. Australian Darwinissa talven kylmimmät lämpötilat ovat +20 asteen tienoilla kun taas Argentiinan Ushuaiassa kesän korkeimmat lämpötilat nouset vain +10 asteen tienoille.

Missä aurinko porottaa...

Vaikka kuinka olisit kesän lapsi ja nautit auringon paahteesta ihollasi, enemmän ei ehkä sittenkään ole aina parempi, kun puhutaan lämpötiloista. Huomioi aina myös ilman kosteus ja mahdollisuus päästä ilmastoituihin sisätiloihin, jos lämpötila on merkittävä tekijä matkasuunnittelussasi.
Ja vaikka kulkisitkin ennemminkin kohti kuumuutta kuin sitä karkuun, muista suojautua auringon säteiltä ja muista juoda tarpeeksi vettä!
    • Kuolemanlaakso USA:ssa pitää ilman lämpötilan maailmanennätystä 56,7ºC; normaalitkin keskikesän lämpötilat pyörivät yli 45ºC  tienoilla.
    • Intiassa touko-heinäkuussa yli 40 asteen lämpötilat ovat varsin tavallisia.
    • Jordaniassa, etenkin laaksoissa, kesä-elokuun yli 40 asteen lämpötilat tuntuvat tukalan kuumalta.
    • Dubaissa heinä-elokuussa päivän ylin keskiarvo on yli 40ºC. Touko-, kesä- ja syyskuussakin on kuumaa, mutta tuolloin lämpötilat jäävät keskiarvotasolla alle 40 asteen.

  • Bangkokin yllä leijuu erityisen kuuma ja kostea ilma maalis-toukokuussa, jolloin lämpötilat ovat tasaisesti 35ºC paikkeilla, eikä illat ja yöt pahemmin tuo helpotusta.

Missä ihailet talvimaisemia

Oikeanlaisilla varusteilla selviää oikeastaan missä tahansa eikä tammikuinen Mongoliakaan ole juttu eikä mikään. Oikeanlaiset varusteiden hankinta ei automaattisesti tarkoita matkakassan tuhoamista kalliisiin erikoistamineisiin, mutta kylmässä ilmassa ei yksinkertaisesti pärjää mukavasti ilman kerrospukeutumista.


Jos valkoiset maisemat kutkuttelevat mielessäsi, pidä mielessä ainakin seuraavat vaihtoehdot:

    • Banffin ja Jasperin vuoristoiset kansallispuistot ja erityisesti Banffin lasketturinteet marraskuun puolivälistä toukokuun loppuun
    • Islanti tarjoilee huikeat puitteet talviseikkailuille

  • Uudessa-Seelannissa vaellat jäätiköllä ja laskettelet & lautailet alas hulppeissa maisemissa
  • Alaskassa ihailet jylhiä lumihuippuisia vuoria myös kesäaikaan.

Missä sataa kaatamalla...

Monsuunisateet, taifuunit ja hurrikaanit vaikuttavat yhtä lailla reissaajiin kuin paikallisiin, joten muista että vaikka kuinka olet lomalla, et voi automaattisesti odottaa katkeamatonta auringonpaistetta 7 päivää viikossa, 24 tuntia vuorokaudessa.

Rankkasateet ja kovat tuulet saattavat myös vaikuttaa lentoliikenteeseen, joten varaudu lentojen myöhästymisiin ja peruuntumisiin. Tärkeintä on pitää yllä hyvää asennetta: säälle ei voi kukaan mitään, joten älä turhaan kiukuttele.

Toisaalta vaikka kuinka reissasit monsuunikauden aikana, se harvemmin tarkoittaa, että reissukohteessasi sataa ympäri vuorokauden. Toisaalla sadekausi jopa tarkoittaa potentiaalisesti upeampia maisemia, kun riisiterassit hehkuvat kirkkaan vihreinä ja vesiputoukset ja joet pauhuavat uomat täynnä. Sadekausi tarkoittaa useimmiten myös edullisempia hintoja ja majoituksia.

Monsuunisateet
Kaakkois-Aasiassa monsuunikausi alkaa jotakuinkin toukokuussa ja jatkuu aina marraskuulle asti. Rankimmat ja pitkäkestoisimmat sateet ajoittuvat elo-lokakuulle. Monin paikoin Aasiassa (esim. Japanissa, Taiwanissa, Filippiineillä, Hongkongissa) kehittyy samaan aikaan myös taifuuneja.

Hurrikaanit
Hurrikaanien kanssa ei kannata leikkiä. Seuraa aina paikallisia ohjeita, jos olet reissussa hurrikaanin reitillä. Tiesitkö muuten, että hurrikaani, taifuuni ja sykloni ovat kaikki periaatteessa samoja sääilmiöitä? Niistä vain käytetään eri nimitystä riippuen missä päin maailmaa ne esiintyvät.
    • USA – Hurrikaaneja muodostuu pohjoisella Atlantilla tavallisesti kesäkuusta marraskuuhun.
    • Karibia – Hurrikaanikausi heinäkuusta lokakuulle, jolloin emme suosittele alueelle matkustamista ollenkaan.

  • Fidzi – Sykloonikausi ulottuu joulukuusta maaliskuulle, jolloin kannattaa välttää aluellee matkustamista.

Milloin vaeltamaan?

Sääoloilla voi olla ratkaiseva merkitys aktiviteettien ja paikkojen kokemisen kannalta, esimerkiksi sadekaudella trekkailu ei aina onnistu, kun taas kuivana kautena Amazonin sademetsän vehreys ei ehkä tule täysin esiin.

Upeimmatkin vaellusmaisemat vaativat kirkkaan sään, jotta paikkojen todellinen kauneus pääsee oikeuksiinsa. Tosin, moni vaellusreittien maailmankolkka on upea säällä kuin säällä, oli taivas sitten kirkas tai ei. Joskus vuoren rinteelle levittyvät pilvimassat jopa tekevät näystä entistä komeamman, kun katsot itse näkymää pilvirajan yläpuolelta, vuoren huipulta. 

Paras aika vaeltaa Annapurnalla

Annapurnan alueella parhaat ajankohta vaellukselle ilman lämpötilan ja sademäärien osalta ovat maalis-huhtikuu ja syys-marraskuu. Samat suositukset pätevät myös Everestin perusleiristä haaveileville. Kylmintä Annapurnalla on joulu-tammikuussa ja läkähdyttävän kuumaa (ja reittivalinnasta riippuen myös pölyistä) puolestaan toukokuussa. Kylmän kauden puolesta reissuajankohtana puhuu kirkas taivas, joka on erityisen iso plussa, kun suunnittelet vaellusmatkaa.

 

Paras aika vaeltaa Kilimanjarolle

Afrikan katolle voi vaeltaa ympäri vuoden. Tammikuusta maaliskuulle ja kesäkuusta lokakuulle kestävät jaksot ovat kuitenkin ehkä niitä "parhaita". Talvella saat trekkailla rauhallisemmissa olosuhteissa muiden vaeltajien osalta ja huipulla on kesää paremmat mahdollisuudet lumessa pyörimiselle. Vähiten pilvisyyttä on tammi- ja helmikuussa sekä heinä-syyskuussa

Maalis-, huhti- ja marraskuussa sataa eniten, mutta toisaalta matalien korkeuksien sademetsäalueilla sateen mahdollisuus on varsin korkea minä vuodenaikana tahansa eikä ns. sadekausi ole este Kilimanjaron valloitukselle. Sadetta ei kannata pelästyä turhaan, mutta vuorella sade on myös turvallisuuskysymys, kun maastosta tulee nopeasti liukas ja mutainen väsyneiden jalkojen alla. Yhdistä siis omat voimat ja taidot sopivaan vaellusajankohtaan. Yksikään asiantunteva matkajärjestäjä ei kuitenkaan vie reissaajia vaarallisiin olosuhteisiin, joten kun kuuntelet ohjeistuksia selviät varmasti myös sadepäivistä.

Sateisina kuukausina Marangu-reitin mökkimajoitus on varsin suositeltava vaihtoehto toisten reittien telttojen sijaan. Toisaalta Rongai-reitti kulkee Kilimanjaron pohjoispuolella, mikä tarkoittaa vähäisempää sademäärää etelärinteeseen nähden, mikä tekee myös siitä hyvän vaihtoehdon.

Paras aika vaeltaa Machu Picchulle

Machu Picchu on auki vierailijoille vuoden ympäri, mutta suosittu Inca Trail suljetaan vuosittain helmikuussa kunnostustöitä varten. Sääolosuhteiden osalta suosiollisin aika Machu Picchun vaellukselle on kesäkuusta elokuuhun. Tosin tämä on myös se suosituin (ruuhkaisin) aika, joten varaudu upeiden maisemien lisäksi muihin reissaajiin. Niin sanottu kuiva kausi kestää toukokuusta lokakuulle asti, jolloin saat mitä todennäköisemmin nauttia kirkkaasta taivaasta ja auringonpaisteesta.    

Lämpimintä on marraskuusta maaliskuulle ulottuvalla ajanjaksolla, mutta silloin on myös sadekausi ja mutavyöryjen riski kasvaa. Tosin tällöin nautit väljemmistä vesistä, ja kun olet liikkeellä asiantuntevien oppaiden kanssa ei turvallisuudestakaan tarvitse turhaan huolehtia. Sitä paitsi alueen villiorkideat kukoistavat juuri sadekaudella.

 

Paras aika vaeltaa Kalliovuorilla

Kesämaisemien perään haikaileville paras vuodenaika esim. Banffin kansallispuiston vaelluksille on kesäkuun lopulta syyskuun puoliväliin asti. Jo toukokuussa voi toki vetää vaellusbuutsit jalkaan, tosin voi olla, että silloin kesäaikaan turkoosina hehkuvat vuoristojärvet ovat vielä jäässä. Laskettelun ja muiden talvirientojen osalta suositeltava ajankohta on joulukuusta maaliskuulle.

Vielä syys-lokakuussakin kannattaa suunnata Kanadan Kalliovuorille: valtaosa vaellusreiteistä on yhä auki ja välisesonkiaika tarkoittaa hieman edullisempia majoitushintoja.  

Paras aika vaeltaa Patagoniassa

Patagonia on iso maantieteellinen alue, joka levittäytyy sekä Chilen että Argentinan puolelle. Yleisesti ottaen alkuvuosi aina maaliskuulle asti on hyvää aikaa vaelluksille näissä hulppeissa maisemissa. Samalla kuitenkin etenkin tammikuu on se kaikkein ruuhkaisin ajankohta turistien osalta. Sään osalta alue on jokseenkin epävakainen, joten on mahdotonta sanoa, mikä olisi se ehdottomasti paras ajankohta Patagonian matkalle. Maalis-huhtikuussa pääset kuitenkin ihailemaan upeaa luontoa ruskan väreissä.

Meikäläisittäin keväällä ja kesällä Patagoniassa viilenee ja lumisateen mahdollisuus kasvaa, mutta vaellusreitit pysyvät auki koko vuoden, joten sen kuin vain valitset itseäsi houkuttelevan ajankohdan. Itärannikolta käsin, Valdésin niemimaalla, esim. kajakkiretkellä saatat päästä ihailemaan valaita syys-joulukuussa. 

Paras aika vaeltaa Aasiassa

Aasiassa monsuunisateet vaikuttavat myös vaeltavien reissaajien suunnitelmiin.

Intiassa sadekausi kestää pääsääntöisesti toukokuulta syyskuulle ja hikisimmät kuukaudet lämpötilojen osalta osuvat huhtikuun ja kesä-heinäkuun välille. Kesän kuumimmat hetket ovat kuitenkin loistavaa vaellusaikaa maan pohjoisosissa. Vastaavasti marras-joulukuussa vaelluksen loisteliaisuutta himmentää jokseenkin purevan kylmät pakkasilmat. 

Kun muualla Vietnamissa vielä sataa syys-lokakuussa, ovat Sapan vaellusreitit parhaimmillaan. Marraskuusta maaliskuulle on niin ikään hyvää aikaa vaellusreissuille, kunhan vain muistat varautua viileisiin iltoihin ja öihin. Toinen huippuaika vaellusmaisemien näkökulmista on maaliskuusta toukokuuhun.

Sri Lanka tarjoilee vaeltajien iloksi vehreimmät maisemat joulukuussa, juuri keskellä sadekautta. Myös Thaimaan kansallispuistot ovat mahtavimmillaan juuri syys-lokakuussa, kun sadekausi on huipussaan: näet enemmän eläimiä, vesiputoukset pauhaavat täydellä tehollaan ja sanavarastosta loppuu adjektiivit kesken yrittäessäsi kuvailla eri vihreän sävyjä. Jos suuntaat vaeltamaan Pohjois-Thaimaahan varaudu kylmiin öihin erityisesti joulukuussa.

Milloin sukeltamaan?

Myös pinnan alla sääolot ja näkymät vaihtelevat. Veden lämpötilan, virtauksien voimakkuuden ja näkyvyyden lisäksi muutoksia vedenalaisessa maailmassa aiheutuu eläinten liikkuessa paikasta toiseen vuodenaikojen mukaan. 

Oikein varustautuneena sukellusta voi harrastaa ymppäri vuoden ja melkeinpä missä vain. Mutta erityisesti harrastusuran alkuvaiheilla arvostat varmasti lämpimiä vesiä, hyvää näkyvyyttä ja monipuolista eläimistöä ja kasvistoa.

Pinnan alla on vaikka mitä nähtävää, ja sukeltaminen itsessään on upea kokemus, joten älä turhaan huolestu, jos matkasuunnitelmasi eivät osu tälle sivulle listattuihin ajankohtiin.

Sukellus valashaiden kanssa

Jos haluat sukeltaa valashaiden kanssa suuntaa reissusi

  • kesä-syyskuussa Meksikoon (Holbox)
  • maalis-huhtikuussa Hondurasiin (Utila)
  • maalis-heinäkuussa Australiaan (länsirannikko, Ningaloo)
  • helmi-huhtikuussa Filippiineille (Donsol)
  • huhti-kesäkuussa Thaimaahan (Koh Tao)
  • touko-joulukuussa Malediiveille (South Ari)

Muistathan aina kunnioittaa luontoa ja eläimiä. Älä osallistu snorklaus- ja sukellusretkille, joilla valashaita houkutellaan paikalle ruoalla. 

Sukellus kilpikonnien kanssa

Paras ajankohta uiskennella kilpikonnien kanssa on

  • kesäkuukausina Havaijilla
  • milloin vain Australiassa (Iso valliriutta)
  • joulu-helmikuussa Ecuadorissa (Galapagos)
  • milloin vain Indonesiassa (erityisesti Gili Trawangan ja Gili Meno)

Sukellus rauskujen seassa

Sinulla on hyvät mahdollisuudet bongata majesteettisia rauskuja

  • milloin vain, mutta erityisesti joulu-maaliskuussa Indonesiassa (Nusa Lembongan)
  • talvikuukausina Australiassa (Iso valliriutta)
  • touko-marraskuussa Malediiveilla
  • milloin vain Havaijilla (Big Island)
  • helmi-huhtikuussa Thaimaassa (Koh Bon ja Similan Islands)

Jatka matkaoppaan lukua muiden aiheiden osalta, tai varaa aika matkasuunnitteluun. Tule ja kysy kaikki matkustamiseen liittyvät kysymyksesi ja aloita suunnittelu ammatilaisen avustuksella. Matkasuunnittelu on maksutonta eikä sido sinua mihinkään.

Lue koko matkaopas   Varaa maksuton suunnitteluaika

alt

Suunnittele oma matkasi

  1. Valitse unelmiesi kohteet ja tekeminen. 
  2. Me etsimme käytännön vaihtoehdot ja annamme tarjouksen.
  3. Saat henkilökohtaisia neuvoja ja ohjeita matkasuunnitelmaasi.

Tarkistamme, että reittitoiveesi on mahdollinen ja kerromme, kuinka saat eniten irti budjetistasi. Saat vinkkejä kohteisiin ja matkustamiseen ylipäätänsä. Suunnitteluapu on maksutonta eikä sido sinua mihinkään.

Aloita suunnittelu

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hakemasi sivu näyttäisi olevan kadoksissa. Jos et löydä etsimääsi, kysy meiltä apuja sivun alakulmasta.