17 haastetta reppureissaajat kohtaavat
Maailman tutkiminen rinkka selässä on matkustamista aidoimmillaan. Näet ja koet ihmeellisiä asioita, ja tunnet olevasi yhtä universumin kanssa... No joo, mutta onhan siinä myös omat pulmansa. Jos olet ikinä reppureissannut, olet varmasti törmännyt näihin haasteisiin.
1. Nukkuminen oudoissa paikoissa
Kaikki tietävät, kuinka ihanaa on painaa pää viileään tyynyyn ja vaipua syvään, rauhalliseen uneen ja aamulla herätä virkeänä uuteen päivään. Reppureissaajana nukut kuitenkin mitä merkillisimmissä paikoissa: linja-autoasemilla, riippukeinuissa, istualtaan junissa ja lentokoneissa, hostellien makuusaleissa ja teltoissa ilman luksusilmapatjoja. Ja kaikki tämä on itse asiassa aivan mahtavaa! Kuka olisikaan arvannut, kuinka makoisista unista voi nauttia ties missä.
2. Uudet ystävät tulevat ja menevät
Tapasit tosi hyvän tyypin matkallasi ja yhdessä uuden bestiksen kanssa reissasitte hetken. Muistelet retkeänne Tongalle lämmöllä. Saatatte olla myös kavereita Facebookissa. Todennäköisesti et tule kuitenkaan kuulemaan tyypistä enää inahdustakaan tämän jälkeen, mutta huoli pois: onneksi uusia ystäviä löytyy taas uusista seikkailuista.
Osa ystävyyksistä jää elämääsi pitkäksi aikaa, osa on vain hetkellisiä tuttavuuksia. Hetkellisyys ei kuitenkaan tee näistä reissututtavuuksista ja yhteisistä hetkistään yhtään vähempiarvoisia. Elä hetkessä, nauti menosta ja arvosta kaikenlaisia ihmissuhteita, jotka tulevat matkallesi.
3. Saman keskustelun käyminen uudestaan ja uudestaan
Mistä olet kotoisin? Missä Suomi sijaitsee? Siellä on varmasti kauhean kylmä? Kuinka kauan aiot olla täällä? Minne olet menossa seuraavaksi? Tiedätkö wi-fi salasanan? Missä
4. Ikuinen kamppailu mahduttaa koko omaisuus reppuun
Pakkaaminen on yhtä tuskaa, ja reppu painaa enemmän ja enemmän joka kerta, kun pakkaat tavarat uudelleen hostellista toiseen. Miten ihmeessä on mahdollista, että rinkka paisuu, vaikket muka ole edes ostanut mitään uutta.
5. Likaiset vaatteet
On aina yhtä kivaa yrittää päätellä, mistä kumma haju repussa on peräisin ja mitkä vaatteista nyt ovat likaisia ja mitkä puhtaita. Tämä on niin kutsuttua joka miehen bingoa.
6. Huijatuksi tuleminen
Joku huijasi sinua ja menetit yhden dollarin!!! Maksoit ylimääräistä taksikyydistä, ruoka-annoksesta tai uudesta paidasta. Ei sillä nyt tietenkään niin väliä, ja se joku varmasti tarvitsi sitä dollaria enemmän kuin sinä, mutta huijatuksi tuleminen harmittaa aina. Sitä paitsi, useimmissa maailman kolkissa sillä dollarilla olisi saanut vaikka mitä...
7. Vanhempien huoli
Miten se onkaan niin vaikeaa vanhempien uskoa, että voit haluta soittaa kotiin ja vaihtaa kuulumisia, vaikka kaikki olisikin hyvin. Jostain syystä vanhempien ensimmäiset kysymykset ovat aina "Onko kaikki kunnossa?" ja "Joko rahat loppuivat?".
8. Paniikki vessapaperista
Kun olet kerran istunut junassa Delhin ja Mumbain välillä syötyäsi epäilyttävän, vaikkakin herkullisen, lounasannoksen, niin ymmärrät, miksi on erityisen tärkeää aina pitää vessapaperia ja ripulilääkkeitä mukana.
9. Länsimaisen wc:n löytäminen. Ajoissa.
Muussa tapauksessa on pakko käyttää lattiassa olevaa reikää, jonka uumenissa odottaa satavarmasti futiksen kokoinen hämähäkki valmiina hyökkäämään...
10. Ärsyttävät harhaluulot Suomesta
Ensin täytyy yrittää selittää, missä se Suomi sijaitsee. Ja sitten , ja siltikin, meidät sekoitetaan Ruotsiin. Tai Venäjään. Me myös asummme kaikki korvessa, metsästämme jääkarhuja ja ulos ei voida mennä potkaisematta pingviiniä. Ja joulupukki asuu muuten Lapissa, ei missään Pohjoisnavalla! Aargh....
11. Pelko, että torakat munii korvaan
Täysin aiheellinen huoli.
12. Passin ylikuormitus
Paniikki, kun passi alkaa olla täynnä leimoja, mutta matkaa on vielä jäljellä.
13. Saman ruoan syöminen päivästä toiseen
Ensimmäisten viikkojen aikana sitä vielä jaksoi kokeilla erilaisia ruokia, mutta jossakin vaiheessa matkaväsymys iskee ainakin hetkellisesti ja aivan huomaamatta ruokavalio muuttuu yksitoikkoisemmaksi. Tiukalla budjetilla ei ole varaa virhelaukaisuihin, joten on parempi tilata sitä, minkä tietää hyväksi. Sama pätee, kun tekee itse ruokaa. Nuudelit nyt vaan on aina varma valinta.
14. Kotiinpaluun tylsyys
Vaikka koti-ikävä voi reissussa kasvaa suureksi, niin Suomeen palattuasi jonkinasteinen tylsyys on väistämätöntä. Alat heti punoa pakosuunnitelmaasi: sielusi tyyntyy vasta, kun pääset taas lähtemään maailmalle.
15. Jälleennäkemisten suunnittelu
Harvemmin tapahtuu, sillä reunion-suunnitelmat jäävät yleensä vain sanahelinäksi. Onneksi on kuitenkin Facebook.
16. Loman tarve
On uuvuttavaa reissata ympäri maailmaa monen kuukauden ajan! Kuinka moni voi sanoa olevansa samantien valmis menemään takaisin töihin tai kouluun? Ei ei ei. Tarvitaan uusi loma, jotta selviydytään viimeisestä lomasta.
17. Reissun jälkeinen masennus
Noin viikko kotiinpaluun jälkeen alat tuntea tutun alakuloisuuden ja levottomuuden tunteen, joka tunnetaan tieteellisellä nimellä post travel depression. Ainut lääke on uusi reissu. Jolle lähdet mieluiten heti huomenna.