Hyvä tietää Uudessa-Seelannissa ajamisesta
Uuden-Seelannin ajokulttuuri on melko maltillista, vaikka joukkoon toki mahtuu suhareitakin – ihan niin kuin missä tahansa muuallakin. On kuitenkin asioita, jotka kannattaa pitää mielessä Uudessa-Seelannissa ajaessaan. Lue tästä tärkeimmät tärpit ennen matkaasi!
Ajokortti & autonvuokraus
Suomalaisena tarvitset Uudessa-Seelannissa ajaaksesi kansainvälisen ajokortin. Kv-ajokortti hankitaan Autoliitolta ja se maksaa 25-35€. Ota kuitenkin mukaan myös suomalainen ajokorttisi: monet autovuokraamot hyväksyvät suomalaisen ajokortin sellaisenaan ja se pitää joka tapauksessa näyttää yhdessä kv-kortin kanssa.
Mitä vuokraajalta edellytetään?
Autonvuokrauksen ehdot ovat Uudessa-Seelannissa melko simppelit. Sinun tulee olla 18-vuotta täyttänyt, minkä lisäksi voimassa oleva ajokorttisi (kakkosvaiheen) on pyörinyt taskussasi vähintään vuoden.
Jotkut vuokraamot saattavat kuitenkin vaatia 21-vuoden ikää tai ikärajat saattavat vaihdella automallin mukaan. Jos olet nuori kuski (18-20v), saatat joutua pullittamaan ekstraa, ns. nuoren kuskin lisää.
Vasemmanpuoleinen liikenne
Vasemmanpuoleista liikennettä ei tarvitse jännittää, mutta ensimmäisinä ajopäivinä asian kanssa tulee olla tarkkana. Varsinkin risteysten ajoradat saattavat aluksi tuottaa päänvaivaa, joten aja rauhassa.
Nopeusrajoitukset
Yleisimmät rajoitukset maanteillä ovat 80- ja 100km/h ja taajamissa 50km/h. Pienin mahdollinen nopeussakko on 30NZD (alle 10km/h ylitys) ja korkein jopa 630NZD.
Nopeusrajoituksia tulee Uudessa-Seelannissa kunnioittaa kuten missä tahansa muuallakin. Reissaajien onkin parempi ajaa mutkaisilla teillä mieluummin alle nopeusrajoitusten eikä ainakaan yli. Pyri aina päästämään reippaammin ajavat ohitsesi ajamalla lähellä tien reunaa tai pysähtymällä levähdyspaikalle.
Liikennesäännöt
Liikennessäänöt ovat Uudessa-Seelannissa hyvin samankaltaiset Suomeen verrattuna ja liikennemerkit ovat helppolukuisia. Pärjäät kyllä, kunhan muistat pysyä tien vasemmalla puolella ja pidät silmällä nopeusrajoituksia! Halutessasi voit valmistautua Kiiwien maassa ajamiseen AA Travellerin 15 ajosimulaatiotehtävän avulla.
Pyöräilijät liikenteessä
Maastopyöräily on Uudessa-Seelannissa suosittua, joten pyöräilijöitä näkyy teillä jonkin verran. Huomioi aina pyöräilijät ja varo etenkin mutkaisilla vuoristoteillä, sillä maastopyöräilijät saattavat ilmestyä kulman takaa kuin tyhjästä. Onnettomuudet tällaisissa paikoissa ovat valitettavan yleisiä.
Maisemat, keskittyminen & turvallisuus
Useat Uuden-Seelannin teistä ovat kapeita ja yhden auton mentäviä siltoja on etenkin Eteläsaarella useita. Vuoristoteillä vuodenajan ja sään huomioiminen on tärkeää, sillä lumi ja jää saattavat sulkea teitä tai vaatia lumiketjujen laittoa autoon.
Maisemat ovat Uudessa-Seelannissa monin paikoin tajunnan räjäyttävän upeat, mutta keskity silti ajaessasi tiukasti tiehen! Teiden varsien huikeat maisemat antavat aihetta spontaaneille pysähdyksille ja tutkimusmatkoille, mutta huomioithan, että autoa ei sovi parkkeerata mihin tahansa tienpientareelle. Turvallisuus ennen kaikkea!
Välimatkat
Uusi-Seelanti on pinta-alaltaan hieman Iso-Britanniaa suurempi, mutta silti esim. Suomea huomattavasti pienempi. Verrattain lyhyet välimatkat paikkojen välillä eivät kuitenkaan tarkoita lyhyitä ajoaikoja: alhaiset nopeusrajoitukset, teiden koko ja kunto, liikenteen määrä sekä sää vaikuttavat ajoaikaan.
Suurimpia syitä varata runsaasti ekstra-aikaa Uuden-Seelannin road trip -reissulle ovat kuitenkin maisemat ja nähtävyydet. Ethän halua road trippisi koostuvan pelkästään autossa istumisesta? Pidä siis silmällä kylttejä, jotka kertovat nähtävyyksistä ja maisemareiteistä: niitä on kaikkialla! Kannattaakin jättää sunnitelmiin aikaa spontaaneille tutkimusmatkoille ja kuvausstopeille.
Nyt kun perusasiat Uudessa-Seelannissa ajamisesta ovat hallussa, käy ihmeessä kurkkaamassa road trip -sivumme: löydät kattavat reittiehdotukset ja vinon pinon infoa maan parhaista spoteista!