Sukeltajan valinta vapaaehtoistöihin
Tämä on täydellinen mahdollisuus olla osa jotakin ainutlaatuista ja merkityksellistä: yhdistä sukellus ja vapaaehtoistyöt tässä huikeassa mertensuojeluprojekstissa!
Merten hyvinvointi on osuva vapaaehtoistöiden teema erityisesti kohteessa, jossa matkaajat nauttivat hulppeista rannoista, kirkkaista vesistä ja värikkäiden kalojen ja korallien täyttämistä snorklaus- ja sukellusspoteista. Lue lisää tästä mahtavasta vapaaehtoistyöprojektista, jonka puitteissa teet reissustasi astetta merkityksellisemmän, parannat sukellustaitojasi ja tutustut paikalliseen yhteisöön pintaa syvemmältä.
Kysy mertensuojelusta Filippiineillä
Vapaaehtoistöitä pinnan alla
Sukeltaminen on yksi mielenkiintoisimmista ja upeimmista aktiviteeteista, johon voit reissatessa hurahtaa – erityisesti Filippiineillä. Pinnan alla on kokonaan uudenlainen, mielettömän kaunis maailma, joka on kaikesta erilaisuudestaan huolimatta kiinteästi yhteydessä pinnan yläpuoliseen elämään.
Vapaaehtoistöiden osalta kaikki alkaa koulutuksella, jossa opit muun muassa tunnistamaan eri kalalajeja ja opit yhtä ja toista koralleista. Kun alkuopit on hallussa, siirryt tositoimiin veden alle: sääolosuhteiden puitteissa vapaaehtoiset suuntaavat veteen joko sukeltamaan tai snorklaamaan kerran, kaksi päivässä.
Voit valita vapaaehtoistyörupeamasi pituudeksi joko yksi, kaksi tai kolme kuukautta. Tämä projekti soveltuu yhtä lailla jo sukelluksen perusteet suorittaneille kuin vasta-alkajillekin. Saat siis tarvitsema koulutuksen turvalliseen sukeltamiseen paikan päällä.
Tyypillinen työpäivä
Vapaaehtoisten työpäivät alkavat tavallisesti aamiaisella klo 7. Aamutankkauksen jälkeen on vuorossa päivän tehtävien jako, jotta jokainen tietää, mitä päivän aikana tapahtuu.
Vapaaehtoisten työtehtävät pitävät sisällään mm. tiedonkeruuta, merenpohjan siivoista sekä suojelutoimenpiteiden valokuvausta ja muuta dokumentaatiota pinnan alla. Saatat myös päätyä esim. keinotekoisen koralliriutan rakennustöihin, mikä edesauttaa merenelämän kestävää kehitystä alueella.
Monet suojelukohteista ovat tuntemattomia sukelluskohteina, joten näet ja koet todella ainutlaatuisia kohteita.
Sukelluksen lisäksi toimit yhteistyössä esimerkiksi alueen koulujen kanssa, ja vaikutat paikallisten nuorten suhtautumiseen mertensuojelua kohtaan. Sukelluksien lisäksi varaudu siis erinäisiin muihin aktiviteetteihin: ympäristökoulutuksiin ja jätekartoituksiin.
Vapaaehtoiset osallistuvat omalta osaltaan myös kurssikeskuksen ja sukelluslaitteiden ylläpitoon.
Kun työpäiväsi on päättynyt, on vuorossa illallinen ja loppupäivän tekemiset ovatkin sitten oman valintasi mukaisia. Järjestäkää porukalla leffa- tai peli-ilta, soita kotiin ja kavereille tai tee mitä nyt sitten haluatkaan.
Viikonloput ovat vapaa-aikaa. Suuntaa retkille lähiympäristöön: vaella vuorilla, uiskentele vesiputouksissa, karkaa pienelle city breakille tai valloita valkeat hiekkarannat.
Mitä projektikokonaisuuteen sisältyy?
- Rajattomasti sukelluksia (keskimäärin töiden puitteissa sinulle kertyy 40-50 sukellusta kuukaudessa)
- Snorklausvälineiden rajaton käyttö
- Koulutus kaikkiin työtehtäviin
- Riuttabiologian ja lajien tunnistamisen oppitunteja
- Jos suoritat sukelluskursseja (joko alkeis- tai jatkokursseja) maksat paikan päällä erikseen ainostaan opiskelumateriaaleista ja verot.
- Majoitus koko vapaaehtoistyöjakson ajaksi (jaettu huone)
- Kolme ateriaa päivittäin + välipaloja
- Rajattomasti juomavettä, kahvia ja teetä
- Ohjelmatodistus osallistumisestasi
Vaikka ohjelman tarkoitus ja tavoitteet keskittyvät mertensuojeluun, kaiken tekemisen ensisijainen prioriteetti on sukeltajien turvallisuus. Turvalliset toimintamallit ovat kaikkien etu: kun jokainen tietää, kuinka toimia turvallisesti, tutkijat voivat keskittyä suojeluun ja kaikki paikallaolijat voivat nauttia sukelluksista hyvillä mielin.
Dumaguete kohteena
Tämä vapaaehtoistyöprojekti on saanut alkunsa paikallisten aktivistien sekä kahden tanskalaisen ja kahden hollantilaisen sukeltaja-meribiologin yhteistyöstä. Projektin päämaja sijaitsee Filippiineillä Negros-saaren kaakkois-rannalla.
Dumaguatessa on oma lentokenttä, jonne lennät kätevästi joko Manilasta tai esimerkiksi Cebusta. Bussimatka Cebusta Dumaguateen ei myöskään ole mikään mahdoton matka, joten sinulla on useita vaihtoehtoja riippuen paljonko sinulla on aikaa ja mistä päin olet saapumassa paikan päälle.
Onko vapaaehtoistöistä hyötyä?
Elämässä kaikesta tekemisestä ei tietenkään aina tarvitse olla hyötyä. Välillä kannattaa vain rentoutua ja nauttia menosta, pitää hauskaa ja tehdä asioita ihan vain koska voit – tuloskeskeisyys ei todellakaan aina ole se paras lähestymistapa.
Mutta kun kyse on vapaaehtoistöistä, on tietenkin toivottavaa, että tehdyllä työllä ja vapaaehtoisten panoksella on todellista merkitystä paikalliselle yhteisölle vapaaehtoisten oman kokemuspankin kerryttämisen lisäksi. Kerrannaisvaikutuksien absoluuttinen mittaaminen on vaikeaa, mutta konkreettisista tuloksista lukeminen on palkitsevaa ja kannustavaa. Vapaaehtoistyö todella toimii!
Valmiina Filippiineille?
Jos tämä vapaaehtoistyöprojekti kuulostaa houkuttelevalta, ota ihmeessä yhteyttä, niin pääset suunnitelmissasi eteenpäin. Kerromme lisää projektin yksityiskohdista ja halutessasi tietenkin myös muista vapaaehtoistyövaihtoehdoista!
Kysy & saat vastauksia