Liity mukaan muiden reissaajien joukkoon
Jos haaveilet reissaamisesta maailmalla, mutta et löydä omista kavereistasi matkaseuraa, liity mukaan ryhmämatkalle! Kiertomatkat ja muut seikkailumatkat kansainvälisessä pienryhmässä ovat loistava tapa tavata uusia tyyppejä, joista saat todennäköisesti myös uusia ystäviä.
Markkinointivastaavamme Aino kävi hiljattain elämänsä ensimmäisellä ryhmämatkalla Etelä-Afrikassa, jonka aikana seikkailtiin niin Kapkaupungissa kuin Krugerin kansallispuistossakin. Lue alta Ainon kokemuksista ja ota yhteyttä, jos kaipaat apua oman reissusi suunnittelussa.
Vastasiko ensimmäinen ryhmämatkasi odotuksiasi?
Jos ihan rehellisiä ollaan, niin en oikein tiennyt mitä odottaa. En ollut koskaan aikaisemmin reissannut itselleni entuudestaan tuntemattomien tyyppien kanssa, joten odotin matkaa mielenkiinnolla. Perinteinen ajatus ryhmämatkoista on aika tylsä ja vanhanaikainen, mutta KILROYn tarjoamilla matkoilla on kyse seikkailullisista kokemuksista ja itsensä haastamisesta, joten odotukseni reissusta olivat myös sen mukaiset. Ja niinhän se oli, että meidän matkamme aikana ei tullut tylsää hetkeä missään välissä!
Heti Kapkaupunkiin saapumisesta saakka meillä oli ohjelmaa melkein aamusta iltaan. Reissuun kuului tietysti ns. perinteisiä Kapkaupungin kokemuksia, kuten patikointi Pöytävuorelle ja vierailu Boulders Beachilla ihmettelemässä afrikanpingviinejä, mutta myös hieman perinteisestä poikkeavia kokemuksia, kuten vierailu Sunshine Educaren vapaaehtoisprojektissa hiukan kaupungin ulkopuolella sekä telttailu ja safari Krugerin kansallispuistossa.
Omasta mielestäni oli ihan mahtavaa, että reissumme oli täynnä aktiviteetteja, joita saimme kokea yhdessä. Kyseessä on ehdottomasti aktiivisin reissu, jolla olen itse koskaan ollut. Jokaiseen päivään mahtui niin paljon uusia vaikutelmia, että olin aina päivän päätteeksi rättiväsynyt - mikä oli omalla tavallaan ihanaa. Väsymyksestäni huolimatta muutamat reissun öistä osoittautuivat kuitenkin haasteellisiksi, kun sain malarialääkkeistä voimakkaita painajaisia, joiden seurauksena päätin lopettaa niiden ottamisen. Lisäksi olin ryhmämme ainoa, joka sai ruokamyrkytyksen supermarketista ostetusta jäätelöstä. Ei mikään mahtava juttu, mutta ei myöskään maailmanloppu ja tällaisista kokemuksista saa aina hyvät naurut jälkikäteen!
Ryhmämme koostui upeista persoonista. Olimme joukko erilaisia ihmisiä, mutta kuitenkin hyvin yhteen toimiva porukka. Ryhmässä on aina tyyppejä, joiden kanssa viihdyt enemmän kuin toisten, mutta tulin kaikkien kanssa hyvin toimeen.
Onko vapaaehtoistöiden tekeminen ulkomailla eettistä?
Tämä on erittäin hyvä ja tärkeäkin kysymys. Oman kokemukseni perusteella ne vapaaehtoisprojektit, joissa vierailimme, tekevät upeaa työtä. Projektit ja paikalliset yhteisöt todella luottavat ja laskevat sen varaan, että vapaaehtoiset pystyvät tekemään työnsä. Kaikissa KILROYn tukemissa projekteissa vapaaehtoiset pyrkivät lisäämään hankkeen omavaraisuutta ja ihmisten kykyä aktiivisesti parantaa omaa elämäänsä. Vapaaehtoisena et ole pelastamassa ketään, vaan kyseessä on oppimisprosessi myös itsellesi. Tutustut samalla vierailemasi maan kulttuuriin ja vahvuuksiin.
Olin myös vaikuttunut siitä, kuinka hyvin organisointi pelasi niissä projekteissa, joissa vierailimme. Sunshine Educare -projektissa vapaaehtoiset ovat mukana tukemassa lasten oppimista ja hoitamista. Päivät koostuvat erilaisista opetushetkistä, leikkimisestä, ruokailuista ja ulkoilusta lasten kanssa. Esikoulu on todella tärkeä lasten terveyden kannalta, sillä se tarjoaa lapsille päivittäisen lämpimän ja ravitsevan aterian. Alueella asuvat yhteisöt ovat erittäin köyhiä ja lapset joutuvat usein selviytymään erittäin niukkaravinteisella ja vähäisellä ruualla. Tämä tarkoittaa, että projekti ei ainoastaan paranna lasten koulutusta, vaan taistelee myös aliravitsemusta ja kaikkia siihen liittyviä vaikutuksia vastaan.
Vietimme aikaa myös uhanalaisten villieläinten suojeluprojektissa. Tässä projektissa vapaaehtoiset ovat mukana suojelemassa joitakin Afrikan uhanalaisista eläimistä, kuten sarvikuonoja ja gepardeja. Projekti sijaitsee Limponon suojelualueella, noin neljän tunnin ajomatkan päässä Johannesburgista. Tällä alueella on mahdollista törmätä useisiin eri eläinlajeihin, ja ohjelmaan kuuluu mm. eläinten jäljittämistä ja seurantaa. Saattaa kuulostaa joidenkin mielestä tylsältä, mutta jos tiedät rakastavasi luontoa ja eläimiä, tämä projekti on upea tapa päästä lähelle harvinaisia eläimiä ja auttaa salametsästyksen vastaisessa työssä.
Yhteenvetona: vapaaehtoisten työntekijöiden avulla näiden hankkeiden jatkuvuus on mahdollista. Varmista kuitenkin ennen lähtöä, että lähdet vapaaehtoistöihin oikeista syistä ja oikeilla odotuksilla. On myös tärkeää varmistaa, että projekti toimii vastuullisesti. Teemme kattavan taustatyön kaikkien yhteistyöprojektiemme osalta, jotta voit itse lähteä matkaan luottavaisin mielin.
Millainen oli matkan safariosuus?
Kyseessä oli ensimmäinen kertani safarilla ja tämä oli itselleni unohtumaton, once-in-a-lifetime-kokemus, jonka tulen muistamaan lopun ikääni. Suosittelen ehdottomasti safarille lähtöä Etelä-Afrikan reissulla. Ollessamme Etelä-Afrikassa, kuulimme paljon juttua siitä, kuinka Krugerin kansallispuisto on erittäin aliarvostettu ja monet ihmiset hypettävät muista eteläisen Afrikan maista. On ihan totta, että joissain Etelä-Afrikan naapurimaissa saattaa olla määrällisesti enemmän eläimiä ja esimerkiksi leopardien näkeminen on helpompaa, mutta olin itse todella vaikuttunut kokemuksesta. Kruger on todella suuri ja villieläimiä on paljon. Riippuen vuodenajasta, jolloin vierailet puistossa, eläinten bongaaminen voi olla helpompaa tai vaikeampaa (johtuen kasvillisuudesta).
Vietimme osan öistä leirintäalueilla teltoissa ja osan mökeissä, riippuen siitä, missä päin Krugeria liikuimme. Olipa kyseessä sitten teltta tai mökki, eläinten äänet kuuluvat safarilla aina hintaan, joten korvatulpat voivat olla hyvä lisä matkallesi. Lisäksi suosittelen ottamaan mukaan kiikarit, sillä eläimet eivät aina satu osumaan autojen lähettyville.
Me olimme erittäin onnekkaita ja näimme paljon erilaisia eläimiä, kuten norsuja, kirahveja, peuroja, virtahepoja, leijonia, hyeenoja ja seeproja. Tietenkään ei ole koskaan taattua, että safarilla näkee jatkuvasti isoja eläimiä, mutta on myös jännittävää tähystää erilaisia lintulajeja ja yrittää bongata uusia lajeja kiikareilla.
Safarilla on varauduttava pitkiin ajopäiviin. Matkan varrella pidetään kyllä taukoja, mutta suurin osa ajasta vietetään autossa istuen ja odottaen. Maltti on toisinaan eläinten bongaamisessa valttia!
Lähtisitkö vastaavanlaiselle reissulle uudestaan?
Todellakin! Etelä-Afrikasta palaamisen jälkeen suunnittelin seuraavan reissuni Indonesiaan, jossa mm. osallistuin surffikurssille ja kävin viidakkovaelluksella bongaamassa orankeja. Ryhmämatkaa kannattaa itse testata, sillä se on todella mahtava tapa tutustua samanhenkisiin ihmisiin.
Haaveiletko safarimatkasta?
Kerro meille omista toiveistasi, niin suunnitellaan reissusi yhdessä. Olemme apunasi ennen matkaa, sen aikana ja tarvittaessa vielä jälkeenkin.
Kysy pois!