Millaista on reissata yksin Japanissa?
Sisällöntuottajamme matkusti yksin Japaniin ja jakaa nyt vinkkinsä muille reissaajille, jotka haaveilevat matkasta tähän ainutlaatuiseen maahan.
"Japani on ollut oman reissukohdelistani kärjessä jo joitakin vuosia. Suunnittelin maailmanympärimatkalle lähtöä, jonka aikana olisin vieraillut myös Japanissa, mutta matkani peruuntui koronan vuoksi. Tasan kolme vuotta myöhemmin nousin kuitenkin vihdoin lentokoneen kyytiin, suuntanani Tokio!"
Miksi reissuun yksin?
Koska olen halunnut matkustaa Japaniin jo useamman vuoden ajan, keräämäni lista must see -nähtävyyksistä ja -kokemuksista oli venynyt erittäin pitkäksi. En oikeastaan halunnut tinkiä mistään kokemuksesta, joten päätin lähteä matkaan yksin, jotta saisin toteuttaa suunnitelmani juuri niin kuin itse halusin.
Kyseessä oli ensimmäinen soolomatkani pitkään aikaan. Yksin matkustamisessa parasta on se, että kuljet omaa polkuasi, eikä sinun tarvitse muuttaa suunnitelmiasi jonkun toisen takia. Käytännössä tämä tarkoitti esimerkiksi sitä, ettei minun tarvinnut ärsyttää kumppaniani vaatimalla vierailua all-you-can-eat-liukuhihnajälkiruokaravintolassa tai viettämällä liikaa aikaa historiallisissa museoissa. Yksin matkustaminen ei sovi kaikille, mutta kehotan jokaista kokeilemaan sitä ainakin kerran elämässään.
Oma matkani oli erittäin onnistunut, jopa mahtavampi kokemus kuin etukäteen uskalsin kuvitella. Tapasin matkan varrella upeita ihmisiä ja sain paljon uusia ystäviä, joihin toivon voivani pitää yhteyttä vielä pitkään.
Liikkuminen ja maassa navigointi
Jos haluat nähdä mahdollisimman paljon omalla Japanin matkallasi, joudut taittamaan pitkiä etäisyyksiä. Japanin julkinen liikenneverkosto on onneksi todella tehokas ja vaikka se voi toisinaan olla hieman hintava, se on myös ehdottomasti paras tapa matkustaa. Kaikkien suurten kaupunkien välillä kulkee suurnopeusjuna Shinkansen, joten voit matkustaa esimerkiksi Tokiosta Kiotoon (etäisyys 445 kilometriä) alle 2,5 tunnissa! Parasta on, että Shinkansen ei ole juuri koskaan myöhässä.
Ennen matkaan lähtöä olin hieman epävarma siitä, kuinka helppoa minun olisi löytää tieni Japanissa yksin. Japanilaiset koetaan usein ujoiksi ja myös maan hostellit ovat yksityisempiä kuin esimerkiksi Thaimaassa tai Vietnamissa, mikä voi vaikeuttaa uusien tuttavuuksien saamista. Tämän lisäksi vastassa on kielimuuri, sillä useat japanilaiset eivät halua puhua englantia.
Useimmat näistä huolista hävisivät heti Tokioon saavuttuani. Löysin hostelleja, joissa tunnelma oli tavallista sosiaalisempi ja lisäksi baareissa ja ravintoloissa tutustuin helposti paikallisiin ihmisiin (oluella saattoi myös olla osuutta asiaan). Kielimuuri oli helppo ylittää Google-kääntäjää käyttämällä ja erityisesti Googlen tarjoama kamerakääntäjä on erinomainen, sillä sen avulla voit helposti ja nopeasti kääntää ruokalistoja ja kylttejä.
Suuressa väkijoukossa ja massiivisilla juna-asemilla navigointi voi olla edelleen vaikeaa, mutta avuliaat paikalliset ja muut reissaajat eivät ole koskaan kaukana.
Kulttuurishokki Tokiossa
Tokio on juuri niin värikäs ja monipuolinen kuin vain voi kuvitella. Kaikkialla on paljon väentungosta (37 miljoonan asukkaan jättiläiskaupungissa ihmismassoja voi olla hankala välttää), joten sopeutuminen kaupunkiin vie vähän aikaa. Jopa puistot voivat olla täynnä ihmisiä, etenkin jos matkustat paikan päälle kirsikkapuiden kukinnon aikana. Tällöin paikalla eivät ole vain turistit, vaan myös paikalliset ihastelemassa kukkien loistoa. Paikalliset pukeutuvat hienoihin vaatteisiin, usein perinteisiin pukuihin ja mekkoihin, ja poseeraavat kukkivien puiden edessä niin kauan, että täydellinen kuva on varmistettu.
Tokiossa voi viettää vuosia ja silti kaupungista löytyy aina jotain uutta ja ihmeellistä. Jos olet ensimmäistä kertaa Japanissa, suosittelen, että teet kuten itse tein ja kokeilet mahdollisimman monia erilaisia herkullisia ruokia ja vietät paljon aikaa kävelemällä eri naapurustoissa. Muista myös kokeilla jotain omituista, jota et tavallisesti tekisi kotona - lisää vinkkejä tavallisesta poikkeaviin Tokion kokemuksiin löydät täältä.
Varaamani hostelli oli todella lähellä Golden Gain aluetta, joka on nykyään suosittu matkakohde monille Tokioon matkustaville. Hostellini oli yksi sosiaalisimmista, joissa vierailin Japanin matkani aikana, ja vähintään yksi ryhmä hostellivieraita lähti viettämään iltaa Golden Gaihin joka päivä. Kyseessä on vain muutaman korttelin kokoinen alue, joka on täynnä yhteensopimattomia pieniä baareja ja ravintoloita - ehdottomasti vierailun arvoinen paikka!
Ensimmäinen pysähdys: Fuji Five Lakes
Useimmat ihmiset matkustavat Tokiosta suoraan Hakoneen metsästämään onsen-kylpylää ja näkymää Fuji-vuorelle, mutta halusin itse päästä hetkeksi pois väkijoukkojen keskeltä. Tästä syystä suuntasin Tokiosta Fuji Five Lakes -alueelle, joka vastasi toiveisiini täydellisesti. Tälle Fuji-vuorta ympäröivälle alueelle ei pääse luotijunalla, mutta hitaammalla junayhteydellä kyllä (kyseinen juna ei sisälly Japan Rail Passiin, mutta on onneksi suhteellisen edullinen). Junasta avautuvat upeat näkymät suoraan Fuji-vuorelle ja voit junan pysähtyessä käydä tutustumassa matkan varrelle osuviin kyliin. Itse tykästyin erityisesti Shimoyoshidan kylään, jossa voit kiivetä ylös kukkulalle nähdäksesi kuuluisan viisikerroksisen pagodin ja Fuji-vuoren sen takana.
Kawaguchin järvi
Fuji-vuoren läheisyydessä on useita onsen-kaupunkeja, mutta Kawaguchiko on näistä lähin. Vaikka hotelleja on paljon, alueella ei ole tungosta, mikä tekee siitä täydellisen rentoutumispaikan Tokiosta lähtemisen jälkeen. Täällä voit vaeltaa kylää ympäröiville kukkuloille tai kävellä järven ympäri, mikä on erityisen mukavaa auringonlaskun aikaan, kun Fuji-vuori kylpee kauniissa valossa.
Kaupunkiin voi myös tehdä päiväretken Tokiosta, mutta suosittelen yöpymistä paikan päällä vähintään yhden yön ajan. Varasin huoneen perinteisestä majatalosta suoraan järven rannalta, jossa oli oma onsen ja sauna. En muista milloin olisin viimeksi ollut näin rentoutunut!
Takaisin Tokioon ja Kawasakiin
Vietettyäni muutaman päivän Fuji-vuoren lähellä, suuntasin takaisin Tokioon. En pelkästään siksi, että halusin viettää vielä hieman enemmän aikaa kaupungissa, vaan myös siksi, että se oli nopein tapa matkustaa eteenpäin Kiotoon.
Olin myös sopinut hostellissa tapaamieni tyyppien kanssa, että liittyisin mukaan Kanamara Matsuriin, joka tunnetaan kansainvälisesti "penisfestivaalina". Olin kuullut tästä hullusta ilmiöstä ennenkin, mutta minulla ei ollut aavistustakaan, että oma Japanin visiittini osuisi festivaalin kanssa yhteen.
Kanamara Matsuri on vuosittainen festivaali Kanayaman pyhäkössä Kawasakissa, ei kovinkaan kaukana Tokion keskustasta junalla. Pyhäkön jumalia rukoillaan synnytyksen, avioliiton harmonian ja sukupuolitaudeilta suojaamisen puolesta. Nykyään festivaalista on tullut turistinähtävyys ja sillä kerätään pääasiassa rahaa HIV-tutkimukseen.
En ehkä lähtisi pelkän festivaalin perässä paikan päälle, mutta kaiken kaikkiaan kokemus oli hauska ja nautin uusien ystävieni seurasta!
Ensimmäinen kerta luotijunassa
Vietin Tokiossa vielä kaksi yötä, jonka jälkeen oli vihdoin aika siirtyä eteenpäin ja suunnata länteen. Tämä tarkoitti, että hyppäsin ensimmäistä kertaa Shinkansen-luotijunan kyytiin. Useimmissa luotijunissa on vaunuja, joissa voi matkustaa ilman paikkavarausta, mutta halusin matkustaa ruuhka-aikaan, joten tein paikkavarauksen varmuuden vuoksi edellisenä päivänä.
Olin todella yllättynyt siitä, kuinka mukavaa luotijunilla matkustaminen on. Yli kaksi kertaa enemmän jalkatilaa kuin tavallisella lennolla, pistorasiat ja nopea Wi-Fi - kaikki tämä saa matkan kirjaimellisesti lentämään.
Kulttuuria, historiaa ja luontoa Kiotossa
Aina kun puhun muiden reissaajien kanssa Japanista, melkeinpä jokaisen suosikkikaupunki maassa on Kioto. Nyt kun olen vihdoin käynyt itse paikan päällä, minun on todettava, että Kioto ei vastannut odotuksiani. Eikä sillä, etten olisi pitänyt Kiotosta ja sen kauniista historiallisista alueista ja ympäröivästä luonnosta, mutta jossain määrin kaupunki tuntui vähän tylsältä. Hostellit olivat vähemmän sosiaalisia, ja esimerkiksi ravintolat ja baarit suljettiin todella aikaisin verrattuna muihin Japanin kaupunkeihin.
Kiotoa ei kuitenkaan missään nimessä kannata jättää välistä, sillä jotkin Japanin upeimmista pyhäköistä ja temppeleistä sijaitsevat juuri täällä. Vieraile Kinkaku-jissa (joka tunnetaan myös kultaisena temppelinä) päiväsaikaan, sillä aurinko saa temppelin kylpemään uskomattomassa hehkussa. Suosituin kohde on Fushimi Inarin pyhäkkö, jossa tuhansia kirkkaan oransseja Torii-portteja johtaa vuorelle ja metsän läpi. Päivällä se on täynnä turisteja, mutta yöllä se on yllättävän autio. Vinkkini olisi käydä paikan päällä illalla, jolloin pääset todella kokemaan tämän upean pyhäkön tunnelman.
Hiroshima: ehdottomasti vierailun arvoinen kohde
Monet ihmiset skippaavat Hiroshimassa vierailun erityisesti ensimmäisellä Japanin vierailullaan, mutta halusin itse käydä paikan päällä tässä kaupungissa sen surullisen historian takia. Hiroshima on pitkälti Kioton vastakohta, sillä kaupungista ei löydy satoja vuosia vanhoja pyhäkköjä. Toisen maailmansodan aikana Hiroshimaan pudotettu atomipommi tuhosi kaupungin keskustan käytännössä kokonaan. Hiroshimasta löydät jäänteitä menneestä, joista ilmeisin on rauhanmuistomerkki (kuva alla). Hiroshiman rauhanmuistopuisto ja -museo joen toisella puolella ovat myös vierailun arvoisia. Itkin silmät päästäni kävellessäni täällä ja lukiessani selviytyneiden tarinoita.
Kaupunkiin mahtuu kuitenkin muutakin, kuin vain traagista historiaa. Hiroshimassa on mm. monia hämmästyttäviä ruokia, joita kannattaa kokeilla. Näistä yksi on okonomiyaki - japanilainen versio suolaisesta pannukakusta, johon on lisätty useita täytteitä, kuten lihaa, kaalia, merilevää ja nuudeleita.
Oh deer! - Peurojen ja sateen keskellä Narassa
Hiroshimasta matkustin luotijunalla takaisin itään käydäkseni sekä Osakassa että Narassa. Nara on ollut aikoinaan Japanin pääkaupunki, ja se näkyy edelleen. Koko vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohdetta, ja se koostuu monista pyhäköistä ja vanhoista teehuoneista. Kaupungissa on myös kaunis puisto, jossa on monia kirsikankukkapuita, mutta Nara tunnetaan itse asiassa suuresta määrästä peuroja, jotka ovat vallanneet kaupungin. Voit kirjaimellisesti nähdä niitä kaikkialla, vaeltelemassa rautatieaseman ulkopuolella ja jopa kaupoissa! Kaupungissa satoi oman vierailuni aikana, mutta paremmalla säällä olisi mahtavaa käydä piknikillä puistossa peurojen keskellä. Suosittelen ehdottomasti vierailemaan myös vaikuttavissa Todai-ji- ja Kofuku-ji -temppeleissä.
Ruokakokemuksia Osakassa
Osakaa pidetään ruuan ystävien paratiisina, eikä se tuottanut pettymystä. Useimmat turistit suuntaavat suoraan Dotonboriin, joen lähellä sijaitsevaan alueeseen, jossa on paljon rapu-, kala- ja naudanliharavintoloita, mutta otin itse toisenlaisen lähestymistavan ja lähdin Shinsaibashin värikkäille pienille sivukujille etsimään epämääräisempiä ruokia. Maistoin mm. omuricea (eräänlainen täytetty munakas, jossa on riisiä eri muodoissa) ja butamania (höyrytetyt sianlihapullat).
Ruoan lisäksi Osaka on loistava paikka myös ostoksille ja teinkin melkein kaikki matkamuisto-ostokseni täällä. Parcon-tavaratalon popkulttuurikerros on paikka, jossa kannattaa ehdottomasti käydä. Täältä löydät Pokemon-kahvilan, Godzilla-kaupan ja paljon, paljon muuta.
Suunnitelmissa Japanin matka?
Kysy meiltä lisää Japanin matkoista ja esimerkiksi Japan Rail Pass -junapassista!
Ota yhteyttä