Canada, here we come! - Crissen kokemus
Kanada – se retkeilijän unelma! Kurkkaa alta Crissen matkakertomus ja inspiroidu tämän upeiden luonnonpuistojen ja yliystävällisten ihmisten jättiläismaan henkeäsalpaavista maisemista.
Kuka? Crisse Suomesta
Mitä? Lähti Kanadaan vaeltamaan yhdessä Trek American jengin kanssa.
Matka alkaa
No huhu, enpä olisi uskonut että vain noin 12 tunnin päästä rinkan heitosta ruumaan Helsingissä seisoisin jo perillä Edmontonin saapuvien aulassa! Pikainen välilasku Islannissa ja sitten matka jatkuikin jo yli upean Grönlannin kohti Kanadan länsiosia. Koneessa olikin aikaa miettiä käynnissä olevaa tilannetta: matkustan paraikaa täysin tuntemattomaan kohteeseen, jossa odottaa täysin tuntematon ryhmä matkaseuraa. Well this is a first! Kaataessani Coca Cola -purkin tyylikkäästi matkalukemiseni päälle huomasinkin, etten kyllä malta odottaa perille pääsyä.
Reissuporukassamme oli yhdeksän ihmistä eri puolilta Eurooppaa ja kokoonnuimme heti seuraavana aamuna saapumisestamme. Infot kuultuamme ja tavarat roudattuamme 13 hengen minibussin perävaunuun olimmekin valmiita seikkailuun! Jasper, täältä tullaan.
Ajomatka kesti noin 4,5 tuntia (365 kilometriä), sillä pysähdyimme oppaamme vinkkaamissa kuvauspaikoissa sekä lounaalla. Kilometri kilometriltä Kanadan Kalliovuoret lähestyivät ja pian ne siinsivätkin jo horisontissa. Ja miltä ne näyttivätkään!
Jäätikköjärvi Kanadassa
Pääsimmekin heti vaelluksen makuun kun vietimme muutaman tunnin laskeutuen joenuomaa vuorilla. Mitkä näkymät! Saapuessamme iltapäivällä Jasperin leirintäalueelle kuulimme briiffin niin teltan pystyttämisestä kuin villieläimiinkin suhtautumisesta. Esimerkiksi minkäänlaisen ruoan säilyttäminen teltoissa ei ollut sallittua, sillä karhut (!) haistavat sen kaukaa ja talviuniltaan vastikään herättyään eivät muuta etsikään. Grillauksen jälkeen kaikki ruoka lukittiinkin yöksi minibussin perävaunuun, joka myös onneksi parkkeerattiin hieman kauemmaksi teltoistamme.
Päivä numero 2 olikin ohjelmassamme ns. "vapaapäivä", mikä tarkoitti sitä että matkanvetäjämme esitteli meille erilaisia aktiviteettivaihtoehtoja, mistä jokainen sai valita omansa. Porukkamme oli yllättävän yhtämielinen siitä, miten päivän haluaisimme viettää, ja päädyimmekin kaikki vuokraamaan maastopyörät ja suuntaamaan kohti kolmea eri jäätikköäjärveä: Lac Beauvert, Lake Annette ja Lake Edith. 5 tuntia meni ohi niin ettemme edes huomanneet, ja lämpötilan kohotessa jo aamupäivällä hellerajojen yli oli breikillä pulahdus turkoosin värisissä järvissä enemmän kuin tervetullut!
Myöhemmin kävimme myös tutustumassa paikallisiin kuumavesialtaisiin, ja matkalla näimme tien vieressä KARHUJA ja karhunpentuja! Turvallisesti autossa istuessa kuvia oli helppo ottaa, mutta parin metrin päässä heiniä syövä karhu oli silti melkoisen jännittävä kokemus. Illalla kävimme ravintolassa syömässä ja vedimme pikku hiljaa paksumpaa vaatetta päälle, sillä yöllä lämpötila laskikin vuoristossa lähemmäksi +5 astetta.
Jasper - Yoho National Park
Tie kutsuu! Aloitimme kolmannen päivän hyppäämällä uutuutta hohkavaan minibussiimme ja otimme suunnaksi 310 km päässä sijaitsevan Goldenin kaupungin. Pysähdyimme kuitenkin noin puolessa välissä yhdelle useista matkalla sijaitsevista jäätiköistä, The Columbia Icefield -jäätikölle. Jäätikön sulaessa siitä virtaa vettä alempana oleviin järviin, mikä antaa niille niiden ominaisen kirkkauden ja upean turkoosin värin.
Trekkasimme n. 2 kilometrin korkeudella sijaitsevalla jäätiköllä yhteensä noin 4 tuntia yhdessä paikallisen oppaan kanssa, ja maisemat olivat henkeäsalpaavat! Heille, joita ei vaeltaminen itse jäätiköllä nappaa, oli tarjolla myös bussikyyti merkatulle näköalapaikalle (josta ei saanut poistua). Täällä viimeistään meikäläinenkin ymmärsi, kuinka hauras ekosysteemimme on: jäätikön reunat olivat muutamassa vuodessa vetäytyneet kymmeniä metrejä alkuperäisestään, ja tahti vain kiihtyy.
Goldeniin saavuimme illasta ja telttakylän pystytettyämme nautimme hyvin ansaitun (ja yhdessä valmistetun) illallisen. Seuraavan aamun vietimme leppoisasti, sillä edessä oli vasta klo 11:00 seuraava aktiviteetti: koskenlaskua! Ja whooaa miten huikea "the kikcing horse river" olikaan! 2 tuntia koskenlaskua myöhemmin olimme kaikki märkiä, täynnä adrenaliinia ja mukanamme matkan hauskimmat vitsit GoProlle taltioituna.
Explore life!
Yoho - Banff
Onneksi saimme nukkua eilen pitkään, sillä tänään starttasimme suunnitellusti jo seitsemän aikaan aamulla kohti uusia seikkailuja. Telttakylä purettiin nyt viimeistä kertaa, sillä seuraavat kaksi yötä yövymme hostellissa Banffin kaupungissa - ja tien päälle mars!
Tosin tällä reissulla ei ole ajomatkaa ilman kunnon pysähdyksiä, ja tällä kertaa vuorossa oli Emerald Lake. Vietimme järvellä myös lounastaukomme, jonka jälkeen ajoimme loppumatkan Banffiin (ajomatka yhteensä noin 2h). Banffiin saavuttuamme kotiuduimme ensin Samesun Hostelliin, minkä jälkeen iltapäivä kului söpöä vuoristokaupunkia tutkailleen yhteisillalliseen asti.
Tourin viimeinen kokonainen päivä alkoi järvimaisemin, ja ensimmäisenä oli vuorossa Lake Louise: maailman valokuvatuin järvi! Trekkasimme noin 2 kilometriä edes-takaisin näköalapaikalle, jonka jälkeen jatkoimme matkaa Moraine Lake -järvelle. Mitkä värit! Joka puolella meitä ympäröi lumihuippuiset vuoret ja on ihan älytöntä, että meikäläiset täällä pomppii shortseissa.
Aamupäivän järvivierailujen jälkeen meillä oli jälleen vapaus valita itse seuraava aktiviteettimme. Tässä kohtaa ryhmä jakaantui kahtia, sillä neljä halusi lähteä valloittamaan Sulphur Mountain -vuorta ja loput innoistuivat pyöräretkestä. Itse kuuluin tähän ensimmäiseen jengiin, joten pakkasimme retkireput ja suuntasimme vuorille. Mielettömään 6 kilometrin ylämäki-haikkaukseen mahtui henkeäsalpaavia maisemia, kapenevia siksak-polkuja, vesiputouksia ja paksusarvilampaitakin. Ja ylös päästyämme ei voi muuta sanoa kuin että oli sen arvoista!
Paluu todellisuuteen
Mahtavan viimeisen illan jälkeen oli meillä edessä 4 tunnin ajomatka takaisin lähtökaupunkiimme Edmontoniin. Haikein tunnelmin katselimme toistemme matkakuvia ja suunnittelimme jo seuraavaa yhdessä tehtävää reissua (Amsterdam, täältä tullaan!).
Matka oli unohtumaton: upeat maisemat ja uskomattoman hyvä poppoo takaa keskustelun aihetta kyllä pitkälle syksyyn! Aktiviteetteja oli sopivasti ja niin myös vapaa-aikaa, ja parempaa matkanjohtajaa emme olisi osanneet edes toivoa. Täysi 10 ja tänne palaan muuten uudestaan!
Top 3 vinkkiämme Kanadan vaellukselle:
1. Aloita suunnittelu ajoissa
Matkan kohde, vaikeustaso ja vuodenaika ovat ensimmäisiä huomioon otettavia asioita. Esimerkiksi Kanadassa parhaat trekkiajat ovat kesäkuukausina, kun taas Perun Inca Trailille voit suunnata vaikka vielä lokakuussakin. Myös passin voimassaolo, viisumivaatimukset, tarvittavat rokotukset ja matkavakuutus on hyvä hoitaa ajoissa kuntoon.
2. Minimoi omat jälkesi
Vaeltaminen on ennen kaikkea luonnon kanssa yhtä olemista. Sen takia kannattaa aina minimoida omat jälkensä, jotta muutkin saisivat nauttia luonnon helmassa olemisesta. "Älä jätä jälkiä!" on motto, jota sinunkin kannattaa seurata. Älä roskaa, käytä maatuvia tuotteita ja ota mukaan kestäviä ja monikäyttöisiä välineitä. Huomioi myös muut alueella vaeltavat, erityisesti kansallispuistoissa hiljaisuuden aikaan leirien läheisyydessä.
3. Hanki vaellustarvikkeet ajoissa
Vaellukselle lähtiessä tulee reppu pakata kevyin, lämpimin ja hyvälaatuisin varustein. Satsaa hyviin, sisään ajettuihin vaelluskenkiin; fiksuihin, säiden mukaan valittuihin vaatteisiin; mukavaan ja tukevaan vaellusreppuun; lämpimiin ja vedenpitiviin yöpymisvarusteisiin.
Lue lisää Kanadan tarjoamista seikkailuista täältä.