{{ section.name }} Asiakastuki

Löysimme {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} ja {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} haulle '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Asiakastuki
Hae matkakohteita, aktiviteetteja, yliopistoja, kokemuksia...

Löysimme {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} ja {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} haulle '{{ searchTerm }}'

0 Results found

Etkö löytänyt etsimääsi?

Ota yhteyttä, niin autamme sinua eteenpäin matkasuunnitelmissasi.

Välivuosi Aasiassa & Etelä-Amerikassa

välivuosi aasiassa ja etelä-amerikassa

Välivuosi Aasiassa & Etelä-Amerikassa - Crissen ja Samin kokemukset

Väivuosi on täydellinen hengähdystauko joko lukion jälkeen tai kesken korkeakouluopintoja. Vaikka vuosi voi alkuun tuntua pitkältä ajalta, ei se loppupeleissä ole mitään. Ja ylimääräiset kokemuksien kerryttämisestä kertovat merkinnät ansioluettelossa kertovat myös tulevalle työnantajalle, ettet kaihda uusia haasteita ja muuttuvia tilanteita, haluat oppia uutta ja hankkia erilaisia näkökulmia kaikkeen tekemiseesi.

Sekä Crisse että Sami olivat mutustelleet ajatusta pitkästä reissusta melkeinpä koko lukion ajan, joten kun ylioppilaskirjoitukset oli hoidettu, oli aika aloittaa seikkailu. Etelä-Amerikka oli kiehtonut Crisseä jo pidemmän aikaa, joten hän suuntasi nokkansa kohti lattaritunnelmia. Aasian surffikohteet olivat puolestaan olleet Samin suosikkilistalla jo pitkään ja heti ”reissu-uran” alusta alkaen. Lukion jälkeen aloitettu reissaaminen on sittemmin saanut monta jatko-osaa ja lisää on tulossa. 

Lue alta miten heidän välivuotensa lukion jälkeen sujui. Jos itselläsi on kysyttävää välivuoden reissumahdollisuuksista, ota meihin yhteyttä - kysyminen ei tietenkään maksa mitään eikä sido sinua mihinkään.

Kysy meiltä

 

crisse-valivuosi_1280x720

Crisse, miten päädyit pitämään välivuotta?

Olin jo jonkin aikaa haaveillut pidemmästä ulkomaan matkasta, mutta en tiennyt pitäisikö se tehdä opiskelujen vai puhtaan matkailun kannalta. Lukion lähestyessä loppuaan en kuitenkaan tiennyt, mitä haluaisin lähteä opiskelemaan, joten välivuosi tuntui hyvältä idealta.

Muutenkin ajatus jatkamisesta suoraan opiskelemaan heti kirjoitusten jälkeen tuntui melko raskaalta… Päätinkin, että välivuosi antaisi minulle tarvittavaa etäisyyttä jatkosuunnitelman tekoon.

Etelä-Amerikka paikkana oli aina kiehtonut minua, sillä osa sukujuuristani tulee sieltä. Olin lukenut paljon mantereen historiasta ja käynytkin siellä lomalla, mutta jotenkin tuntui, että ainoa keino päästä kunnolla paikkaan sisälle oli viettää siellä toden teolla aikaa. Kun isäni sattui vielä olemaan Perussa juuri silloin töissä, oli lähtöpäätös kohdallani sinetöity!

Miten valmistauduit lähtöön?

Reissuun lähdin vasta syksystä, jotta pystyin työskentelemään ja säästämään koko kesän sekä vähän alkusyksystäkin. Suuri osa reissusuunnitelmistani oli lähtiessä vielä auki, mutta olin suunnitellut ensimmäiset viikot jo melko pitkälle. Lennot ostin jo keväästä yo-kirjoitusten aikaan, mutta ne olivat paluupäiviltään joustavat, koska lähtiessä en tiennyt kuinka pitkään reissussa viihdyn.

Mietin etukäteen minkä tyyppisissä maisemissa halusin matkustella jotta pakkaisin oikeanlaista tavaraa mukaan, mutta reitit jätin kokonaan vielä auki. Suunnitelmani oli saapua Limaan ja siitä katsoa, minne suunnata seuraavaksi.

Iguazu Falls Argentina Waterfall

Kuinka kauan viihdyit Etelä-Amerikassa ja mitä kaikkea siellä tapahtui?

No loppujen lopuksi palasin Suomeen vasta keväällä, eli matka-aikaa kertyi yhteensä noin 8 kk. Saapuessani Peruun vietin pari viikkoa ihan vain turistina Limassa. Lima toimi myös yleisesti hyvänä tukikohtana reissuille: tein yksin täsmäiskuja Amazonille, Ecuadoriin, Boliviaan ja Perun muihin osiin jo syksystä. Pystyin myös tekemään osa-aikatöitä Limassa, minkä avulla tutustuin paikallisiin ja sain hieman lisää matkarahaa.

Uuden vuoden jälkeen aloitin pidemmän reppureissun, kun ystäväni saapui Suomesta matkakaveriksi. Tapasimme Buenos Airesissa, Argentiinassa, jossa vietimme muutaman viikon tutustuen paikallisiin puistoihin, tango-kulttuuriin ja lähialueiden elämään. Buenos Airesista oli myös helppo käydä Uruguayssa, joten hyppäsimme lautalle ja kävimme myös siellä.

Buenosista suuntasimme sitten bussilla pohjoiseen Brasilian ja Paraguayn rajalle Iguassun putouksille, jossa vietimme muutaman päivän eri puolilla putouksia. En ollut ikinä nähnyt mitään vastaavaa… Muistelen paikan kauneutta yhä edelleen ja suosittelen sitä kaikille, jotka liikkuvat alueella!

Putouksilta palasimme takaisin Buenos Airesiin, mutta jo muutaman päivän jälkeen lähdimme kohti Andeja ja Mendozan idyllistä viinikylää. Sieltä tulee maan kuuluisimmat viinit, joten muutaman päivän vietto viiniviljelmillä oli itsestään selvää. Nam!

Argentiinan jälkeen ylitimme rajan Andeilla Chilen puolelle, ja laskeuduimme mutkaista tietä vuoristosta Santiagon kaupunkiin. Tarkoituksenamme oli viettää täällä vain noin viikko, mutta koska nähtävää tuntui olevan siellä ja sitä ympäröivillä alueilla niin paljon ei viikko olisi riittänyt millään! Päätimmekin nipistää matka-suunnitelmiamme loppupäästä, ja vietimme Santiagossa ylimääräisen viikon.

Santiagosta suuntasimme aivan Chilen pohjoisosiin Arican rannikkokaupunkiin, josta muutaman päivän stopin jälkeen jatkoimme jo Perun puolelle. Siellä matkustimme suoraan kauniiseen vuoristokaupunkiin Cuscoon, jossa tietysti kävimme ikonisella Machu Picchulla. Jälleen henkeäsalpaava kokemus! Cusco on muutenkin ihan loistava reissukaupunki, sillä se kuhisee nuorekasta menoa ja kulttuuria.

Cuscon jälkeen vuorossa oli Lima, jossa vietimme vielä viikon ennen kuin ystäväni palasi Buenos Airesin kautta Suomeen. Itse jäin vielä muutamaksi viikoksi Peruun, jonka jälkeen paluu koitti minullekin.

Miten liikuitte paikasta toiseen?

Matkustimme lähinnä busseja käyttäen, sillä ne olivat selvästi edullisin vaihtoehto. Yleisestikin pitkän matkan bussit ovat Lattareissa super-hyviä: penkit ovat leveitä, pehmeitä ja ne saa makuuasentoon, sekä matkalla mukana oleva "bussiemäntä" tarjoilee matkan aikana aterioita ja juomaa. Siksi kannattaakin valita se hieman kalliimpi bussilippu, sillä hintaerot ovat pieniä mutta laatu aivan eri tasoa!

Kaikki bussilinjat eivät kylläkään olleet luotettavia, joten varmistelimme paikallisilta aina ensin mitä he suosittelevat. Olin myös kuullut, että Cuscon ja Liman välinen reitti on yksi maan vaarallisimmista (tiet todella huonossa kunnossa), joten tämän pätkän lensimme koneella. Safety first!

brazil-itacare-beach-view-cover

Mikä sai sinut palaamaan Suomeen?

Opinnot, tai oikeastaan niihin haku. Olin varannut äitini patistamana ennen joulua valmennuskurssin, ja tarkoitus oli palata Suomeen viimeistään muutamaa viikkoa ennen kuin kurssi alkaa. Joustavilla lipuilla pystyi kuitenkin paluupäivää lisämaksutta muuttamaan, joten siinä kävi sitten niin että kun valmennuskurssi alkoi maanantaina olin itse vasta sunnuntai-iltana Suomen kamaralla…

Olinkin jo päättänyt, että jos ei opiskelupaikka heti nappaa palaan kesätöiden jälkeen taas maailmalle. Reissu oli elämäni paras kokemus!

Voiko Etelä-Amerikkaan mielestäsi lähteä jos ei puhu espanjaa?

Etelä-Amerikka on kohteena hyvin erilainen kuin mikään muu, missä olen reissannut. Siellä vallitsee vahva, omalaatuinen kulttuuri, jota määrittää suuresti historian kulku. Kun vain tiedostaa asiat etukäteen eikä oleta saapuvansa Floridan rannoille, niin suosittelen kohdetta lämpimästi kenelle vaan!

Itse puhuin jo valmiiksi espanjaa ennen kuin lähdin reissuun, mutta tien päällä törmäsimme enimmäkseen ei-espanjaa puhuviin reppureissaajiin. Se riitti, jos osasi ostaa bussilipun, tilata ravintolassa ja käydä kaupassa – ja ne fraasit oppi hyvin nopeasti. Yksikin kaveri kulki paikasta toiseen pokkari-sanakirjan kanssa, ja kertoi ettei ollut ollut minkäänlaisissa ongelmissa.

Tokihan se helpottaa jos puhuu kieltä, sillä silloin pääsee sukeltamaan paikalliseen meininkiin ihan uudella tavalla. Muutenkin vastaan tuli monenlaista kulkijaa: yksin tai porukalla reissussa olevia, kielitaitoisia tai kielitaidottomia, nuorempia ja iäkkäämpiä. Mekin olimme reissuun lähtiessämme vasta 19-vuotiaita, ja hyvin meni!

Mitä vinkkejä antaisit Etelä-Amerikkaan matkaa suunnitteleville?

Tarpeeksi aikaa: ihan todella paljon nähtävää, joten yksi reissu harvemmin riittää! Kannattaa myös jättää tilaa spontaaneille päätöksille.

Maalaisjärki: sitä käyttämällä selviää todella hyvin eteenpäin. Yksin, ja porukassa.
Liikkumisten osittainen varaus jo etukäteen: tiet ovat pääosin hyviä, mutta läheskään kaikki kuskit ja firmat eivät.

Avoin mieli: Lattareissa yleensä puraisee reissukärpänen, ja lujaa! Jos olette mukavia paikallisille, he ovat mukavia teille. Vinkki: suurkaupungissa moni puhuu englantia, mutta arvostavat jos yrität mongertaa heille ensin heidän omalla kielellään – usein he itse sitten vaihtavat englantiin!

Suuret paikalliset erot: Etelä-Amerikan maat eroavat suuresti toisistaan: eurooppalaista mentaliteettia edustavat suuret kaupungit Chilessä ja Argentiinassa, mutta Boliviassa meininki on jo hyvin erilaista. Tämä on hyvä tiedostaa jo ennen lähtöä.

sami-valivuosi-rannalla_1280x720

Sami, miksi päätit lähteä koulun jälkeen reissuun? Mikä veti juuri Aasiaan?

Olin koko lukion ajan haaveillut reissaamisesta, mutta lopulta se oli sisko, joka sai houkuteltua mut matkaan – tosin se ihan eka reissu suuntautui Lattareihin. Joka tapauksessa siitä se todellinen ja jatkuva reissukuume sai alkunsa. Toinen, kolmas, neljäs jne. reissu suuntautuikin sitten Aasiaan…

Missä kaikkialla pyörit, ja kuinka kauan meni sillä ekalla Aasian reissulla?

Indonesia toimi aikalailla tukikohtana, sen hyvien surffispottien takia, mutta myös Sri Lanka, Malesia, Singapore ja Taiwan tuli reissattua läpi aika kattavasti. Aasiasta jatkoin sitten Working Holiday -rientoihin Uuteen-Seelantiin. Kaiken kaikkiaan olin reissussa 1,5 vuotta.

Miten vietit aikaasi reissun päällä?

Surffasin oikeastaan koko reissun. Jumalten saarelta eli Balilta löytyy paljon hyviä spotteja kuten myös esim. Javalta. Kävin myös sukeltamassa Sumatralta pohjoiseen sijaitsevan, Pulau Wehin saaren ympäristössä. Aivan huippumesta ja todellakin hyvä lisä surffaukselle. Kaiken kaikkiaan Indonesiassa on paljon tekemistä ja nähtävää ja ihmiset siellä tekevät reissaajan elämän todella helpoksi ja miellyttäväksi!

Oliko sinulla selkeä suunnitelma kun lähdit?

Näin pitkälle reissulle on tietysti vaikea tehdä ihan tarkkoja suunnitelmia, mutta maat olin miettinyt suht valmiiksi. Ja tietysti on hyvä suunnitella etukäteen ne aktiviteetit, joita meinaa reissulla tehdä: helpottaa budjetointia ja etukäteen varaamalla varmistuu, että esim. surfficampeilla on tilaa. Varsinaisten suunnitelmien lisäksi päässä pyöri tietenkin paljon ajatuksia, ideoita ja toiveita…

Miten sait rahat riittämään?

Rahan kanssa teki välillä tiukkaa, mutta suunnittelu auttaa siihenkin. Onneksi monin paikoin Aasiaa eurot riittävät huomattavan paljon pidemmälle kuin kotona, ja kun on liikkeellä oikealla asenteella, tiukoistakin paikoista selviää. Budjetin hallintaa helpottaa myös, jos ainakin osa lennoista valmiiksi ostettu.

Uudessa-Seelannissa tein sitten tietenkin töitä Working Holiday -viisumin turvin. Ja töitä riittää varmasti, kun on vain valmis tarttumaan tilaisuuksiin eikä ole turhan nirso työtehtävien suhteen.

singapore-sentosa-beach

Reissasitko yksin vai kaverin kanssa?

Osan reissusta olin liikenteessä yksin ja osan porukalla. Paikan päältä mukaan löytyi reissukavereita ja välillä muutamat frendit Suomesta liittyivät seuraan. Reissatessa on helppo tutustua muihin samanhenkisiin ihmisiin – varsinkin surffileireillä ja erilaisilla seikkailuretkillä – joten yksin matkaa lähtemistä ei kannata turhaa jännittää.

Entäs nyt, onko Aasia täynnä kavereita?

Aika paljon jäänyt tuttuja maailmalta, ja se onkin yks paras juttu reissaamisessa! Nykyään voin mennä melkeinpä minne päin maailmaa tahansa ja aina löytyy tuttuja. Se lumipalloefekti on ihan huikea: sitä haluaa lähteä moikkaamaan kavereita heidän kotimaihinsa, mikä tarkoittaa lisää reissuja ja reissuilla tapaa sitten taas uusia mahtavia tuttavuuksia, joilla on antaa lisää vinkkejä ja suosituksia… Ja jos joskus sattuu tarvitsemaan apua, niin aina on joku joka tuntee jonkun joka tuntee jonkun.

Mikä sai palaamaan Suomeen?

Puolentoista vuoden jälkeen tuntui, että voisi pysähtyä hetkeksi paikalleen – sekä kerätä hieman taas matkakassaa. Etäisyys kotiin antaa perspektiiviä ja on mahtava huomata, kuinka erilaisia ihmisiä ja tapoja maailma onkaan täynnä. Erityisesti nyt myöhemmin olen alkanut kiinnostumaan enemmän ja enemmän paikallisista kulttuureista ja olisi mielenkiintoista sukeltaa vieraaseen elämänmenoon pikavisiittiä syvemmälle.

Maailmalla myös huomaa, kuinka meillä on asiat Suomessa tosi hyvin. Voisin kuvitella asuvani ulkomailla, mutta en ehkä kuitenkaan esim. Uudessa-Seelannissa asti: on sieltä vaan niin pitkä matka Suomeen perheen ja kavereiden luokse.

Mitkä 3 vinkkiä antaisit välivuotta suunnittelevalle?

Suunnittele ja ota selvää asioista. Mieti, mikä kiinnostaa eniten ja sitten, milloin haluat mennä. Jätä silti reissuille myös kunnolla joustovaraa, sillä pitkällä reissulla asiat, suunnitelmat ja omat toiveetkin muuttuvat helposti. Eikä kaikkea oikeasti tarvi suunnitella etukäteen. Välillä on virkistävää huomata, että pärjää ja pystyy selvittämään asioita lennossa. Asiat järjestyvät aina, vaikkei olisi edes yhteistä kieltä.

Älä ahnehdi liikaa kohteita. Liikkuminen paikasta toiseen vie aikaa, hermoja ja rahaa. Ja kun vietät pidemmän aikaa samassa kohteessa, tutustut paremmin paikallisiin, opit paikallisista tavoista ja mahdollisesti jopa hieman uutta kieltä. Pelkästään maiden listaan kerääminen on harvemmin se paras tapa reissata ja kokea jotakin kokemisen arvoista.

Lähde. Kouluun pääset aina takaisin ja myöhemmin kiität itseäsi varmasti. Jätä vaikka muutama lyhyempi reissu tekemättä, jotta saat säästöön isompaa reissua varten. Pidemmällä reissulla saat paljon enemmän irti ajastasi.

Mikä on vielä toteuttamaton unelmamatkasi?

Ei tähän voi vastata yhdellä matkalla! Tai noh, pari vuotta maapalloa ympäri ilman aika- tai raharajoituksia ois aika jees. Road trip Afrikan halki, omalla veneellä purjehdusta Indonesian saaristossa, uusia surffikohteita, autiorantoja jne.

Kysy välivuoden reissumahdollisuuksista

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hakemasi sivu näyttäisi olevan kadoksissa. Jos et löydä etsimääsi, kysy meiltä apuja sivun alakulmasta.