{{ section.name }} Asiakastuki

Löysimme {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} ja {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} haulle '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Asiakastuki
Hae matkakohteita, aktiviteetteja, yliopistoja, kokemuksia...

Löysimme {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} ja {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} haulle '{{ searchTerm }}'

0 Results found

Etkö löytänyt etsimääsi?

Ota yhteyttä, niin autamme sinua eteenpäin matkasuunnitelmissasi.
Matkaturvallisuus - Matkaopas - KILROY

Matkustaminen on hauskaa, upeaa, huikeaa, ikimuostoista, inspiroivaa, legendaarista ja kaikkea muutakin positiivista. Jotta kokemukset pysyvät plussan puolella, tulee reissussa kuitenkin pitää järki mukana – turvallisuus ei ole tylsyyttä.

Pääset pitkälle jo ihan maalaisjärjellä. Jos jokin tilanne tuntuu kuumottavalta tai joku henkilö epäilyttävältä, poistu paikalta. Paikallisten lakien noudattaminen on myös varsin perusasia, joka kannattaa pitää mielessä: ei ole mitään järkeä uhmata poliisia, armeijaa tai muuta virkavaltaa.

Sen sijaan, että huolehtisit turhaan matkan aikana ja käyttäisit energiaa ja aikaa asioiden selvittämiseen, kannattaa turvallisuuteen liittyvät kysymykset selvittää etukäteen. Monin kohdin paras tieto matkakohteesi turvallisuudesta löytyy Ulkoministeriön matkustustiedotteista. Me emme ole turvallisuusasiantuntijoita, mutta toki meiltäkin voit toki kysellä käytännön asioita ja omakohtaisia kokemuksia.

Lain pykälien noudattamisen lisäksi tutustu etukäteen paikallisiin tapoihin. Ja ei, sinun ei tietenkään tarvitse opetella kaikkia maailman lakeja ja ilmoittautua byrokratiaviidakon selviytymiskurssille: nopealla taustatyöllä, hostellin työntekijöiden ja muiden reissaajien kanssa jutusteltaessa kyllä nappaat ne tärkeimmät tiedot. Jos vanhempasi huolehtivat, epäröivät tai kaipaavat vakuuttelua reissusuunnitelmiesi osalta, käy tämä sivu heidän kanssaan läpi. Vanhempia – kuten meitä kaikkia – usein helpottaa jo tieto, että olet miettinyt asioita ja sinulla on suunnitelma mahdollisten ongelmien varalle.

Reissaamisessa parasta on nimenomaan uusien asioiden kokeileminen ja omien rajojen testaaminen, mutta pidä touhussa aina järki mukana ja huomioi omat voimasi ja taitosi. Matkalla kannattaa myös luottaa paikallisten asiantunemukseen. Kun paikallinen varottaa huononevasta säästä, tulivuoren aktivoituneesta toiminnasta tai vaarallisesta asuinalueesta, kannattaa kuunnella: älä lähde omin nokkinesi merelle, jätä vaellus tulivuorelle välistä ja vietä riehakas ilta jossakin toisessa naapurustossa. 

Muista vakuutus

Jos jotakin sattuu, on matkavakuutus varsin toimiva taikasana monessa kohdin. Saat hankittua vakuutukset meidän kautta, mutta ostitpa vakuutuksesi mistä tahansa, tarkista sen kattavuus ennen maailmalle lähtöä. Samalla kun pakkaat, ota talteen myös vakuutusyhtiösi yhteystiedot: et halua olla tilanteessa, jossa alat etsiä toimintaohjeita ja puhelinnumeroita vasta hädän osuessa kohdalle.

Pidä vakuutuskorttia aina mukana lompakossa tai piilotaskussa. Onnettomuuksien varalta on kätevää, jos hoitohenkilökunnalla on vakuutustietosi heti saatavilla.

Turvallisen reissaamisen muistilista

Reissaajat näyttävät usein reissajilta, joten usein paras tapa säästyä ryöstöiltä ja huijauksilta on sulautua joukkoon. Jo tästä syystä ei kannata vaihtaa kylää ja kaupunkia joka päivä: jos olet aina uusi tulokas, et koskaan ehdi oppia paikallisia tapoja ja totuttautua paikalliseen elämänmenoon. Mitä kauemmin olet yhdessä paikassa, sitä paremmin luonnollisesti tunnet alueita ja opit kikkoja, joilla välttää turhia hankaluuksia.
Tässä muutamia reissaamiseen liittyviä turvallisuusseikkoja.

Ennen matkan alkua:

  • Tee matkustusilmoitus.
  • Tallenna elektroniset matkadokumenttisi (lento-, juna-, lauttalippusi, kuitit autonvuokrauksesta, hotellivarauksista) esim. omaan sähköpostiisi. Näin dokumentit ovat helposti saatavilla eikä sinun tarvitse huolehtia paperien hukkumisesta.
  • Pakkaa mukaasi kopiot (tai tallenna skannatut tiedostot sähköpostiin) pankkikorteista, passista ja ajokortista. Tarpeen vaatiessa sinun on helpompi kuolettaa kortteja tai hakea uutta passia, kun numerot ja tiedot valmiina pankille/poliisille/suurlähetystölle.
  • Ompele housujen tai hameen sisään salatasku.

Ennakointi matkan aikana:

  • Kerro kotiväelle aika ajoin, missä menet.
  • Vältä pimeitä ja syrjäisiä katuja.
  • Pidä tavaroistasi eristyistä huolta väkijoukossa.
  • Tarkista, että tiedät aina paikallisen hätänumeron.
  • Käytä kypärää, kun kruisailet menemään skootterilla tai mopolla.
  • Jaa rahat useampaan paikkaan, jos yksi varastetaan, et menetä kaikkia. Kun pidät pientä rahasummaa helposti saatavilla taskussa, teet markkinaostoksia helposti etkä levittele kaikkia rahojasi joka kojulla. Jos joudut ryöstön kohteeksi, hyvällä tuurilla varas tyytyy taskusaaliiseen. Vielä kun pidät taskulompakossasi muutamaa "valekorttia" (esim. vanha luottokortti) saattaa varas hämääntyä ja selviät vain pienellä menetyksellä.
  • Käytä vain oikeita takseja/busseja. Tämä ei aina ole aivan yksinkertaista. Mieti vaikkapa, että Uber on Suomessa virallisesti laiton, mutta silti monet käyttävät palvelua. Maailmalla on vaikka kuinka paljon vastaavia tilanteita. Kaikki epäviralliset ratkaisut eivät siis automaattisesti ole vaarallisia. Jos jokin kyyti vaikuttaa epäilyttävältä, etsi toinen.
  • Kysele muiden reissaajien kokemuksia ja vinkkejä paikallisilta.
  • Pidä omaisuuttasi silmällä liikkuessasi paikasta toiseen. Vaikka rinkkasi olisi bussin ruumassa/katolla, pakkaa rahat ja passi aina mukaan istumapaikallesi. Muista, että myös reissaajien joukossa on voroja. Niin paikallisten kuin matkalaistenkin kohdalla ulkonäkö pettää helposti, joten kehenkään ei kannata luottaa sokeasti. Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikki – tai edes valtaosa – ihmisistä olisi epärehellisiä. Itse asiassa tapaat reissuillasi hämmästyttävän paljon ystävällisiä ihmisiä, joiden vieraanvaraisuus ja avuliaisuus yllättää sinut.

Tapaturman satuttua:

  • Jos ryöstäjä käyttäytyy väkivaltaisesti tai osoittelee aseilla, älä yritä sankaritekoja. Toimi rauhallisesti ohjeiden mukaisesti. Kyse on lopulta vain rahasta.
  • Jos sinut ryöstetään, suuntaa pikimmiten poliisiasemalle. Tee rikosilmoitus ja ota yhteys vakuutusyhtiöösi lisäohjeiden saamiseksi. Jos samassa rytäkässä passi lähtee kävelemään, poliisin jälkeen oikea osoite on suurlähetystö/kunniakonsulaatti.
  • Jos reissaat Euroopassa, voit ottaa yhteyttä toisen EU-maan suurlähetystöön saadaksesi tilapäisen passin. Huomioi kuitenkin, että tilapäinen passi toimii usein ainoastaan kotiinpäin matkustettaessa, EI jos jatkat matkaasi eteenpäin.
  • Jos luottokorttisi tai puhelimesi varastetaan, pidä aina käden ulottuvilla kortin ja puhelimen sulkunumero. Pankilla, luottokorttiyhtiöllä ja puhelinoperaattoreilla on yleensä 24-tuntinen puhelinnumero tällaisia tilanteita varten.
  • Jos joudut pahoinpitelyn kohteeksi tai olet osallisena onnettomuudessa, ota välittömästi yhteys poliisiin ja hakeudu aina lääkärinhoitoon. Lääkärintarkistus on tärkeä sekä tietenkin terveytesi takia että vakuutussyistä.
  • Jos sairastut, loukkaannut tai tarvitset hammaslääkäriä, soita vakuutusyhtiöösi.
  • Jos sinut pidätetään vieraassa maassa, yritä viipymättä ottaa yhteys Suomen edustustoon. Useimmat maat sallivat yhteyden suurlähetystöön ja lakimieheen (suurlähetystön puhelinnumero on hyvä pitää tallessa). 
  • Mikäli matkantekosi keskeytyy tulvan, trooppisten myrskyjen, aseellisten konfliktien, tsunamien tai muiden katastrofien seurauksena, noudata AINA paikallisten viranomaisten ohjeita.
  • Jos vierailet alueella, jolla erikoiset sääolosuhteet ovat yleisiä, pidä huoli, että tiedät mitä tehdä mahdollisen evakuoinnin ja muiden turvallisuustoimenpiteiden suhteen.

Muista, että matkaan ei kannata lähteä pelkäämään. Luota itseesi ja siihen, että pärjäät vaikka jotakin sattuisikin. Maailma on täynnä mahtavia ihmisiä, jotka auttavat tarvittaessa, ja kun olet liikenteessä oikealla asenteella, ei pienet takaiskut pääse pilaamaan tunnelmaasi.

Ota reilusti kaikki mahdolliset huolen aiheesi esille reissuasiantuntijoidemme kanssa jo suunnitteluvaiheessa, niin et turhaan tee asioista päässäsi isompia mörköjä kuin ne todellisuudessa ovat.

Jatka matkaoppaan lukua muiden aiheiden osalta, tai varaa aika matkasuunnitteluun. Tule ja kysy kaikki matkustamiseen liittyvät kysymyksesi ja aloita suunnittelu ammatilaisen avustuksella. Matkasuunnittelu on maksutonta eikä sido sinua mihinkään.

Lue koko matkaopas   Varaa maksuton suunnitteluaika

alt

Suunnittele oma matkasi

  1. Valitse unelmiesi kohteet ja tekeminen. 
  2. Me etsimme käytännön vaihtoehdot ja annamme tarjouksen.
  3. Saat henkilökohtaisia neuvoja ja ohjeita matkasuunnitelmaasi.

Tarkistamme, että reittitoiveesi on mahdollinen ja kerromme, kuinka saat eniten irti budjetistasi. Saat vinkkejä kohteisiin ja matkustamiseen ylipäätänsä. Suunnitteluapu on maksutonta eikä sido sinua mihinkään.

Aloita suunnittelu

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Hakemasi sivu näyttäisi olevan kadoksissa. Jos et löydä etsimääsi, kysy meiltä apuja sivun alakulmasta.